Jdi na obsah Jdi na menu
 

Manga

3. 6. 2011

Manga je japonské označení pro komiks, nakreslený stylem, který se vyvíjel v Japonsku po druhé světové válce. Podle některých zdrojů však má tento styl kresby mnohem delší historii, sahající až do 11.-13.století.

 

Manga je v Japonsku velmi oblíbená a čtou jí nejenom děti, ale i dospělí a údajně pokrývá 40% všech tištěných publikací v Japonsku. Manga se v Japonsku vydává nejříve v časopisech (po jednotlivých kapitolách), ve kterých se nachází více sérií od různých autorů (autor mangy se nazývá mangaka). Pokud je série úspěšná, je celý příběh vydán samostatně, jako sešit s několika kapitolami. Tomuto sešitu se pak říká tankóbon. Příběhy vyskytující se v manze jsou také častým námětem animovaných seriálů a filmů známých jako anime. Na motivy úspěšných mang také občas vznikají konzolové či počítačové hry, knihy či hrané filmy/seriály.

 

Styl kresby, který je pro mangu typický, zahrnuje velké oči, rafinované tvary účesů, malý a špičatý nos, různé velikosti a tvary bublin a časté používání citoslovcí, především pak onomatopoí (zvukomalebná slova). Manga je, narozdíl od amerických komiksů, tištěna jedinou barvou (s občasnou výjimkou prvních stran knihy) a také se vyznačuje opačným směrem čtení, tedy zprava do leva. Komiksy s podobným výtvarným pojetím vznikají i v Koreji, Číně, USA a dalších zemích. Také v ČR začínají vznikat první díla, která napodobují tento styl. V roce 2009 vyšel první český sborník mangy, Vějíř a v roce 2010 vyšel jeho další díl.

 

 

 

čtení mangy

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

How to buying Google

(Davidunlak, 26. 12. 2022 5:54)

That means you'll see some supplemental features and suffer with access to additional channels where you can pick up visibility, without having to make import of some ornate, manual migration process. https://googlec5.com